Fa uns 1500 milions d'anys les cèl·lules eucariotes van aparèixer per les raons que esmentaren en el post anterior. Les cèl·lules eucariotes procedeixen de una cèl·lula procariota ancestral anaeròbia que va augmentar les seues dimensions i adquirint progressivament membranes internes, per les invaginacions de la membrana plasmàtica, i la formació del nucli i els orgànuls ( com el reticle endoplasmàtic, lisosomes, l'aparell de Golgi, etc.). Aquesta cèl·lula eucariota primitiva de gran grandària s'alimentava de altres cèl·lules per la això segurament tindria citoesquelet també. La teoria que sosté aquest procés és diu; teoria endosimbiòtica formulada per Lynn Margulis.
Lynn Margulis |
Lynn Margulis, una biòloga nord-americana i catedràtica d'universitat, va difondre la teoria endosimbiòtica, que com hem explicat abans explica l'origen de les cèl·lules eucariotes per d'incorporació d'una cèl·lula dins d'altra. La inclusió d'una cèl·lula procariota dins una altra cèl·lula hauria originat orgànuls energètics com els mitocondris i els cloroplasts i la prova directa de açò seria que tenen un DNA propi.
Els mitocondris i cloroplast serien orgànuls que evolucionaren a partir de bacteris que van ser fagocitats a la cèl·lula ancestral.
Segons aquesta teoria, els mitocondris apareixerien en la cèl·lula gracies a la relació simbiòtica on els dos obtenien benefici, la cèl·lula i el bacteri aeròbica de la qual prové el mitocondri, i els dos és convertiren en indispensables per a la vida d'un i del altre. És crea una relació simbiòtica, perquè gracies al mitocondri la cèl·lula va obtindre la capacitat de realitzar la respiració anaeròbia (obtindre molta més energia), i el mitocondri obtenia el "combustible" necessari per fer les seues funcions de la cèl·lula.
Els cloroplasts, segons la teoria, és van adquirir més tard (fa uns 1750 milions d'anys), ja que les cèl·lules ja posseïen els mitocondris quan és va produir la fagocitosis de bacteris fotosintètics, que també crearen una relació simbiòtica. Va ser aquest grup de cèl·lules eucariotes fotosintètiques del qual és formaren els diversos grups vegetals.
Els factors que potencien aquesta teoria no és sol l'ADN paregut al bacterià que posseeixen el mitocondris i cloroplast, si no també la presència de ribosomes de tipus bacteri, que fa que és divideixen paregut als bacteris. A més a més el genoma d'aquest orgànuls està organitzat com el dels bacteris, és circular i es troba lliure sense cap coberta. Altre factor no tant important és la similitud morfològica i l'estructura de dobles bicapes lipídiques que també és semblant a la de alguns bacteris.
En conclusió, gracies al major rendiment energètic pel seu metabolisme aeròbic, les cèl·lules eucariotes s'associaren formant colònies, que cada vegada més coordinades donaren lloc, fa uns 650 milions d'anys, als primers organismes pluricel·lulars.
Representació de la teoria endosimbiòtica. |