jueves, 5 de mayo de 2016

Bioluminescència


La bioluminescència és la producció de llum per part d'organismes vius. La paraula prové del grec (bíos) que se significa ‘vida’ i del llatí lumen que significa ‘llum’.

Platja de Baya (Puerto Rico)


La primera descripció d'un organisme bioluminescent data de molt antic i es deu a Cayo Plinio Segon el Vell que va descriure en el seu Naturalis història (Història natural, una extensa enciclopèdia de 160 toms, dels quals es conserven 37 ), l'existència d'unes meduses a la badia de Nàpols que resplendien amb una tonalitat verdosa en ser exposades a la llum solar.

Aquesta llum es genera gràcies a una reacció química, en la qual una substància -la luciferina-, pateix una oxidació catalitzada per l'enzim luciferasa.  Per tant, es produeix una conversió d'energia química a energia lumínica. Es tracta d’un fenomen que es pot trobar en organismes molts diferents, bacteris, fongs, protoctists, cucs, mol·luscos, crustacis, peixos... I entre aquests grups destaquen especialment les espècies de les profunditats marines, ja que la gran majoria produeixen llum (es estima que un 90%).
Procés de conversió d'energia química a energia lumínica
És necessari diferenciar els tipus de bioluminiscència, ja que pot ser 
  1. Intercel·lular: generada per cèl·lules especialitzades del propi cos, pròpia de calamars
  2. Extracel·lular: les seues glàndules expulsen reactius que formen una mena de núvols lluminosos 
  3. Simbiosi amb bacteris luminescents: els bacteris luminescents emmagatzemen en petites capitats anomenades fotòfors.
Ara veurem una pregunta que concerní;

¿Com fan llum aleshores les empuries?

Tenen uns orgànuls davall de abdomen on tenen els orgànuls lumínics i les cèl·lules especialitzades necessàries on és crea una reacció química que crea llum . Consisteix en una reacció enzimàtica on l'energia transferida de escissió de l'ATP al AMP, i la presència de l'oxigen; fa que la luciferina experimente una descarboxilació oxidativa que produeix llum. Més tard la luciferina descarboxilada i oxidada és recicla mitjançant una serie de processos químics.
Per últim explicarem quines son les funcions de la Bioluminescència en organismes;

  • Atraure i defendre de presses
Alguns organismes tiren partícules brillants a la mar per confondre els seus atacants. Aquestes particules s'uneixen a la pell de l'atacant i el fan visible per la seua presa.

És utilitzada com senyal per atraure al les presses de alguns animals de aigua ( Ex: el rape), que tenen una apèndix colgant que esta unida al cap del peix, atraient els animals que estan a poca distancia del depredador.
Dibuix animat d'un rape de la película "Buscant a Nemo"
  • Reproducció
Les empuries, de les quals hem parlat abans generen llum al seu abdomen quan senten atracció sexual, i a més a més, tenen direcció d'ona i de freqüència depenent on la espècie.

Alguns tipus de fongs creen la llum, amb el fi de atraure insectes i així; dispersen les espores.

Fongs bioluminescents 

Mentre que la majoria de bioluminescència marina és de color verd o blau, el Dragonfish Negre produeix una resplendor vermell. Aquesta adaptació permet als peixos visualitzar espècies juvenils vermell-pigmentades, que són normalment invisibles en el fons dels oceans, on la llum vermella ha estat filtrada per la columna d'aigua.
Dragonfish
  • Camuflatge
Certs calamars i petits crustacis utilitzen mescles químiques bioluminiscents o suspensions bacterianes de la mateixa forma en què alguns calamars fan ús de la seva pròpia tinta. Un núvol de material luminescent és expulsat, amb el propòsit de distreure o repel·lir un possible depredador, mentre l'animal s'escapa a un lloc segur.


Per acabar us recomane vore aquest video, com una mena de resum i també perquè explica molts casos de bioluminescència (és en angles però és pot entendre).


Aquest post ha sigut escrit per; Nerea Torralba, Irene Aledón i Clara Climent.



No hay comentarios:

Publicar un comentario