jueves, 21 de enero de 2016

Més pròxims al VIH



A principis de 1980, hospitals de diferents parts del món van començar a rebre pacients portadors d'una rara malaltia nova, encara que no va ser fins 1984 que la van considerar una pandèmia. Aquesta malaltia és la que hui en dia anomenem; Sida (Acquired Immune Deficiency Syndrome).

Va ser en aquell mateix any, 1984, que dos científics francesos van aconseguir aïllar el virus de la sida, i abans de que publicaren les dades, un nord-americà va demanar les mostres al laboratori francés. Aquest va ser qui va llançar la notícia que havia descobert el virus, que havia realitzat la primera prova de detenció i els primers anticossos per a combatre a la malaltia. Açò va portar diverses controversies legals, i encara que decidiren compatir patents, el descobriment es va atribuir als dos investigadors originals que van aïllar el virus (els concediren un Premi Nobel conjunt al 2008, reconeixent-los com autèntics descobridors del virus). En 1986 el virus va ser denominat VIH (virus d'immunodeficiència humana).

HIV-budding-Color.jpg
Virions de VIH-1 (en verd) sellants en la superficie de un linfocit. 
La segona mitat de la dècada va transcórrer amb l'aïllament social cap als infectats inclús per part dels seus familiars i amics, fonamentalment per la por de contraure el virus i fruit del desconeixement de les formes de contagi, entre altres motius.

Afortunadament; la situació de la Sida ha canviat. S'ha avançat moltíssim respecte VIH, encara que no podem oblidar que el tractament del que disposem hui en dia, desafortunadament ni cura ni prevé l'infecció, i sols està disponible a Occident, és a dir, una part molt petita dels affectats. Aquest tractament amb antirretrovírics ha fet que als països del primer món siga una malaltia crònica, encara existixen grans pandèmies a països de África. Aquest és el preu que tenen que pagar pel elevat cost dels medicaments, les infraestructures sanitàries dèbils o insuficients i la falta de diners.

Representació dels percentatge d'afectats pel Sida.


  
Fa pocs dies és va publicar a la revista Nature un nous descobriments sobre l'enganxall proteic del VIH. Podem llegir l'article en castellà ací:


En l'article explica, aquest nou descobriment que un equip de científics dels EUA ha revelat. Estudiant el canvi en l'estructura molecular de les proteïnes que utilitza el virus de la Sida per unir-se a les membranes de les cèl·lules i infectar pot ajudar a dissenyar vacunes per tractar la malaltia.

Encara no sabem si açò, serà la clau per la cura del VIH, però el que sabem segur és que estem més pròxims a ella.

Recordeu que l'1 de desembre de cada any, és el Dia Mundial de la Sida, portant un llaç roig mostres el teu suport a la lluita contra la Sida i et solidaritzes amb les víctimes de l'enfermetat i els portadors del VIH.


No hay comentarios:

Publicar un comentario